INEA

Odkar so se leta 1987 naši ustanovitelji odcepili od Inštituta Jožef Stefan, smo ostali tesno povezani, vendar rasli kot samostojno podjetje. Naša dejavnost je bila že od vsega začetka podobna današnji – eden naših prvih robotov je na razstavi v Tehniškem muzeju Slovenije – s časom smo rasli in širili svoja znanja. Danes postavljamo standarde na področjih industrijske avtomatizacije in digitalizacije, industrijskega vida, naprednih proizvodnih linij z lastno strojegradnjo in pametnih elektrodistribucijskih omrežij.

Ker raznoliko delo zahteva raznoliko ekipo, je naša ekipa sestavljena iz več kot sto mladih in malo manj mladih strokovnjakov iz številnih panog in okolij. Pogosto vidimo, da se naše delo prilagaja specializacijam in interesom naših zaposlenih – veliko uspešnih projektov se je začelo prav v glavah naših inženirjev. Kulturo Inštituta Jožef Stefan je v Inei čutiti vse do danes. Ne le, da imamo visoko strokovno ekipo, kjer nas ima več kot 80% univerzitetno izobrazbo, skozi naše projekte in raziskave je zraslo že malo morje diplomskih in magistrskih nalog, pa tudi kakšna doktorska disertacija.

Kaj počnemo?
Skozi leta smo zaključili že več kot tisoč majhnih in velikih projektov. Naziv “globalni inovator”, ki nam ga je podelil Expo Dubai 2020, jemljemo zelo resno, saj lahko naše rešitve najdemo že v več kot 30 državah na petih celinah. Sodelujemo na mnogih slovenskih in evropskih razvojnih projektih, med drugim se lotevamo energetske transformacije otokov, načrtovanja modularnih vodikovih elektrarn, trajnostnih delovnih procesov, in infrastrukture za vetrne elektrarne na odprtem morju. Že nekaj let smo na lestvici 100 največjih slovenskih izvoznikov.


Tesno smo povezani z avtomobilsko industrijo. V marsikaterem avtomobilu, ki ga dandanes vidiš na cesti, je vsaj kakšen del izdelan na Ineini proizvodni liniji, od katalizatorjev, do ekranov, oken in vrat. V ponos nam je, da so izdelki izpod našega peresa v brezštevilnih milijonih avtomobilov po celem svetu, niso pa nam tuji niti kompozitni materiali za vlake, gorivne celice za avtobuse in nadzorni sistemi za križarke.
Ravnamo se po načelih Industry 5.0 za razvoj digitalizirane, trajnostne in človeško orientirane industrije.

Zakaj to počnemo?
Kot posledica izvrstnega dela za celo število odmevnih imen v avtomobilski, kemijski, in marsikateri drugi industriji, sta naša dodana vrednost na zaposlenega in povprečna plača v slovenskem vrhu. Ker verjamemo, da je zadovoljstvo predpogoj za izvrstnost, omogočamo našim inženirjem fleksibilen delovni čas, delo na terenu in v tujini in dodatno izobraževanje tudi na področjih, ki niso neposredno povezana z njihovim delom.

 

Kam gremo?
Nikoli ni prezgodaj razmišljati o prihodnosti. V študentskih letih je pri nas začelo veliko vrhunskih inženirjev, od katerih so nemalokateri zrasli še v vodstvene položaje – vse do generalnega direktorja, ki je po izobrazbi in duši še vedno “štromar”. Ponosni smo tudi na dejstvo, da imamo zelo majhen osip zaposlenih, kar si razlagamo kot posledico dobrega okolja za osebno in profesionalno rast.

 

Če bi se nam rad/a pridružil/a in z nami raziskoval/a in razvijal/a prihodnost, nas le kontaktiraj na future@inea.si. Odprti smo za študentsko delo, mentorstvo seminarskih, diplomskih, ali magistrskih nalog, kot tudi razvoj lastnih idej. Ko se spoznamo in ujamemo, pa ni dvoma, da se boš pri nas počutil/a kot doma.